Sari la conținut

Aclimatizarea unui parchet stratificat inainte de montaj

  Parchetul stratificat este mai stabil dimensional decât parchetul din lemn masiv. Asta înseamnă că, spre deosebire de parchetul din lemn masiv, acestea pot rezista unei posibile dilatari sau contracție din cauza schimbărilor de umiditate si temperatura.

  Lucru ce face ca parchetul stratificat sa fie superior parchetului din lemn masiv. Mai trebuie să aclimatizați un parchet stratificat înainte de montaj?

  Unde gasesti cel mai bun parchet stratificat din lemn? Click Aici!

  Producătorii recomanda: Aclimatizați un parchet stratificat minim 48 de ore

  Este recomandat de producători să aclimatizezi un parchet stratificat cel puțin 48 de ore sau până când acesta atinge umiditatea acceptabila. Faceți acest lucru în interiorul încăperii în care vor fi instalate placile de parchet triplustratificat sau dublustratificat.

  Stratul din mijlocul unei placi de parchet stratificat ajută la atenuarea modificărilor dimensionale, dar nu le elimină în totalitate.

  Poti chiar sa pierzi garantia!

  Fiecare producător de parchet stratificat are propriile recomandări și instrucțiuni cu privire la modul în care se face aclimatizarea și cel mai bine este să le urmați cât mai bine pentru a evita orice situatii neașteptate în viitor sau chiar pierderea garantiei.

  Dacă încă sunteți în căutarea materialelor de finisaj interior, cum ar fi parchetul din lemn masiv, parchet triplu stratificat, parchet din bambus, parchet laminat, parchet exotic, parchet vinil, pardoseala SPC și multe alte materiale, consultați specialistii Laminat-Parchet.ro. Ei oferă informatii tehnice complete pentru a achizitiona podeaua perfecta pentru nevoile dvs.

  Ce s-ar întâmpla dacă nu aclimatizați parchetul stratificat?

  Lemnul este considerat un material higroscopic (proprietatea de a adsorbi umezeala), ceea ce înseamnă că va absorbi în mod natural umiditatea din mediul inconjurator. Acest lucru va avea ca rezultat modificări dimensionale, de aceea parchetul stratificat are nevoie de rosturi de dilatare. 

  Umiditatea poate proveni din mai multe surse, dar apare în mod obișnuit în aer. Parchetul stratificat este realizat cu un miez de placaj compus din 3-5 straturi. Aceste straturi sunt încrucișate si asezate unul peste altul.

  Așadar, spre deosebire de parchetul din lemn masiv, parchetul triplustratificat poate rezista mai bine la schimbările dimensionale, care se întâmplă de obicei pe lățimea placii. Deși rezistă schimbărilor dimensionale extreme, acesta va lucra totuși, atunci când schimbările în mediul său sunt extreme. ( schimbari bruste de temperatura, umiditate excesiva etc. )

  Condițiile de mediu variază de la o locatie la alta

  Condițiile de mediu variază de la o locatie la alta și, în funcție de locul in care este depozitat parchetul stratificat și de locuinta in care urmează să fie instalat, ar putea exista diferențe extreme între cele două.

  Locația depozitelor în care parchetul stratificat este depozitat inițial ar putea fi caldă și umedă, iar livrarea se va face într-o casă rece și uscată. Aclimatizarea se întâmpla în mod natural materialelor lemnoase. Se va adapta încet la mediul in care-i pus și se va adapta în ceea ce privește umiditatea.

  Așadar, un parchet triplustratificat care a venit dintr-un depozit cald și umed va avea un conținut ridicat de umiditate. Și odată ce intră în casă răcoroasă și uscată, va începe încet să elibereze excesul de umiditate până când ajunge in echilibru cu mediul casei.

  Acest lucru va face ca plăcile parchetului stratificat să se micșoreze în dimensiune. Dacă nu ați aclimatizat complet parchetul stratificat  și l-ați instalat în camera dvs., s-ar putea să ajungeți cu plăci de parchet stratificat distantate, cu goluri la îmbinare foarte mari sau unele care vor flamba

  Conținut de umiditate în exces

  Dacă a fost instalat cu conținut de umiditate în exces, se va micșora în timp, creând goluri intre placi. Pe de altă parte, dacă a fost instalat cu un conținut scăzut de umiditate în comparație cu nivelurile de umiditate ale încăperii, va absorbi o parte din umiditate și se va extinde, creând umflarea sau deformarea îmbinărilor.

  La parchetul dublu stratificat aceste modificari pot fi extreme, încât ar putea provoca daune permanente. Acesta este motivul pentru care majoritatea producătorilor încă recomandă să respectati procesul de aclimatizare înainte de instalare.

  Cum să aclimatizați un parchet stratificat?

  Este foarte important să citiți în întregime manualul sau instrucțiunile produsului. În ceea ce privește aclimatizarea, va exista o metodă recomandată cu privire la modul de aclimatizare și instalare adecvată a plăcilor de parchet stratificat. Aceasta va include modul de asezare normala sau asezarea încrucișată a pachetelor de parchet stratificat.

  Ce inseamna un mediu controlat?

  Un mediu controlat înseamnă că trebuie să aveți încălzirea sau răcirea setata să funcționeze intr-un mod cat mai apropiat de condiții normale de viață. Acest lucru va permite parchetului stratificat să înceapă să se adapteze la condițiile de mediu ale casei.

  Asigurați-vă că în camera unde se va instala parchetul stratificat este gata. Nu aclimatizați niciodată parchetul stratificat într-o cameră care tocmai a fost vopsită, sau unde s-a tras glet.

  Orice umiditate provenită din mai mulți compuși de construcție, cum ar fi vopselele sau gips-cartonul, poate fi încă prezentă în cameră. Aceasta va fi absorbită de plăci și este posibil să nu se aclimateze corect.

  Lăsați încăperea să se stabilizeze cel puțin 5 zile

  Lăsați încăperea să se stabilizeze cel puțin 5 zile sau ca toate elementele să fie uscate înainte de a pune cutia de parchet stratificat în interiorul camerei. Camera trebuie să-și mențină condițiile normale de viață cu 5 zile înainte de aclimatizare.

  Acest lucru va permite parcehtului triplustratificat să se aclimatizeze corect. Continuați să rulați sistemele de termoficare sau aer conditionat în mod normal și chiar după instalare. Acest lucru va atenua orice modificare care s-ar putea produce la nivelul parchetului din cauza umidității sau a schimbărilor de temperatură.

  Temperatura camerei ar trebui să fie între între 18 și 23 de grade Celsius cu o umiditate relativă de 35% – 55%. Mentineti aceste valori cu minim 5 zile inainte de livrarea pardoselii. Utilizați un higrometru de cameră adecvat pentru a face o citire precisă.

  Lasati capetele cutiei deschise

  Lasati capetele cutiei de parchet deschise pentru a permite aerului să circule în jurul podelei. Când condițiile camerei au fost îndeplinite, puteți începe să plasați cutiile în interiorul camerei cu capetele deschise.

  Le puteți stivui pe 3-4 randuri, una peste cealalta in mod incrucisat, la o distanda de 10-15 cm una de cealalta și le puteți lăsa să se aclimatizeze. Dacă plăcile se află în recipiente de plastic, îndepărtați plasticul pentru a lăsa aerul să se miște în jurul plăcilor de lemn.

  Cum știi dacă parchetul stratificat s-a aclimatizat și este gata de instalare?

  Odată ce începeți procesul de montaj la parchetul stratificat, trebuie să știți când s-a aclimatizat și este gata de instalare. Unii montatori de parchet ar spune că 2-3 zile sunt suficiente pentru ca parchetul stratificat să se aclimatizeze complet.

  Cea mai bună modalitate de a determina dacă parchetul triplustratificat este gata se face prin măsurarea conținutului de umiditate al acestuia. Mai jos sunt pasii pe care trebuie să-i faceți pentru a determina dacă parchetul dublustratificat s-a aclimatizat.

  Aveți nevoie de un dezumidificator casnic

  Aveți nevoie de un dezumidificator casnic bun pentru a obține o informatie corectă. Faceți masurari de minimum 20 de ori pe 100 mp. și apoi media rezultatelor. De obicei, un parchet stratificat cu un conținut de umiditate mai mic de 12% este gata de lucru.

  Obțineți rezultatul conținutului mediu de umiditate. Plăcile de parchet ar trebui să aibă o diferență de maximum 2% conținut de umiditate între acestea și pardoseala.

  Parchetul stratificat s-a aclimatizat odată ce a ajuns la echilibrul cu casa care este menținut în condiții medii de viață. Dacă obțineți rezultate conforme cu lista de mai sus, atunci puteți începe cu instalarea.

  Evitați deschiderea ferestrelor când există o diferență extremă de umiditate și temperatură între interiorul și exteriorul camerei. Părți ale placilor de parchet triplustratificat de lângă fereastră pot fi afectate. Evitați să folositi o sobă fierbinte în apropierea parchetului stratificat, ceea ce poate provoca uscarea unor părți și să înceapă să se micșoreze.

  Concluzie

  Respectarea intocmai a recomandarilor de aclimatizare date de producator vor duce la o instalare corespunzatoare si de aici lipsa oricaror probleme. Orice nerespectare poate aduce probleme foarte mari, unele iremdiabile si chiar pierderea garantiei.

  plinta parchet

  Plinte parchet in trend. Cum se monteaza plinta?

  Exista in piata de podele, extrem de multe variante de plinte pentru mascarea rostului de dilatare, precum si a cablurilor. In prezent, variantele de plinta canal cablu nu mai sunt…
  izolare fonica

  Folie izolare fonica parchet. Folie autoadeziva pentru LVT

  Folie parchet aluminizata Variantele standard de folie parchet pe care le recomandam sunt placi polistiren extrudat, precum: Arbiton Secura Extra Aquastop Smart 3mm Arbiton Secura Max Aquastop Smart 5mm  …

  Lasă un răspuns