Sari la conținut

Caracteristici generale folie parchet si folie pardoseala SPC

  Caracteristici generale folie parchet si folie pardoseala SPC

  Izolatorii pentru parchet sau pardoseala SPC sunt supusi tuturor testelor de calitate si celor care stabilesc parametrii stabiliti de norme europene si organe de conducere. Cei mai mari producatori de folie pardoseala SPC si folie parchet laminat sau triplustratificat, precum Arbiton, oferta toate certificarile tehnice necesare pentru izolatori. Fiecare produs are o fisa tehnica in care se specifica clar pentru ce-i intrebuintata in mod special.

  Pe Laminat-parchet.ro avem catre comercializare toti izolatorii Arbiton, de la variantele XPS pana la cele din poliuretan.

  Rezistenta la compresiune si  rezistenta la sarcini dinamice de greutate

  Calitatea, durabilitatea si rezistenta izolatorilor este determinata de mai multi factori. Rezistenta la compresiune se numara printre acestia, fiind factorul care determina modul in care un anumit underlay suporta presiunea pusa de greutate. Se presupune ca valoarea minima ce trebuie sa o aiba o folie speciala pentru pardoseala SPC este de 200 kPa, dar noi recomandam sa optati pentru o varianta de 400 kPa. Cu cat valoarea parametrului CS ( rezistenta compresiune ) este mai mare, cu atat stratul suport al pardoselii SPC rezista mai bine la sarnici grele si le absoarbe.

  De asemenea, trebuie acordata atentie si rezistentei la sarnicni dinamice care afecteaza grosimea foliei ( caracteristica DL ). Testul consta in aplicarea ciclica a unei presiuni pe folie cu o forta egala. Cand izolatorul ramane compact cu 0,5mm sub influenta fortei de greutate, testul se intrerupe si numarul de cicluri la care a rezistat va reprezenta rezistenta acestuia. Conform standardului, izolatorul pentru parchet sau pardoseala SPC trebuie sa reziste la cel putin 100.000 cicluri.

  DL dynamic load test

  DL dynamic load test

  Testul scaunului

  Acesta reprezinta cel mai solicitant test pe care izolatorul trebuie sa-l indeplineasca pentru determinarea durabilitatii. In ce consta testul scaunului? O masinarie formata dintr-o platforma rotativa este incarcata cu o greutate de 90kg . Platforma face mii de rotatii, schimband directia de rotatie la 60 cicluri. Pentru a obtine clasa de trafic mediu 32, a intregului sistem parchet laminat/pardoseala spc + folia asezata sub, materialele trebuie sa reziste pana la 25.000 de cicluri.

  Izolatie fonica parchet sau pardoseala SPC. Zgomot produs de sunete radiate de mers (RWS) și sunete de impact (IS)

  Acestea doua zgomote sunt cele care ne impacteaza confortul acustic. Pentru pardosela SPC, producatorii asigura doar reducerea nivelului zgomotului la impact (IS). Zgomotul produs de pasi(RWS) este un procent care reprezinta cat de mult absoarbe un anumit material aceste sunete, fata de o folie PEE.

  Mare atentie, o folie PEE nu este deloc potrivita pentru o pardoseala SPC ca si strat suport. Asociatia Producatorilor de Pardoseli Multistrat ( MMFA) nu da nicio recomandare testului RWS in cazul pardoselii SPC, neexistant un standard de testare specific.

  Problema zgomotului produs de pasi este des intalnita la parchetul laminat, in cazul pardoselii SPC a fost redusa considerabil datorita densitatii materialului. Putem considera pardoseala SPC o podea silentioasa, mai ales daca optam si pentru o folie din poliuretan cu absorbrie a zgomotului optima.

  Zgomotul produs de impact (IS) sunt cele care patrund prin sistemul de podea (izolatie+parchet sau spc) si se aud in camera de dedesubt. Din pacate nu este posibil sa eliminam complet acest zgomot, dar putem sa-l reducem semnificativ prin alegerea unei folii pentru izolatie fonica parchet sau pardoseala spc. Nivelul de reducere a IS(zgomot impact) la patrunderea prin podea si tavan este dat in decibeli(dB). Cu cat este mai mare aceasta valoare, cu atat folie izolatie fonica isi face treaba mai bine. Izolatorii de top au un nivel de izolatie fonica de 20 dB. Acest nivel este masurat folosind metode de testare speciale, date de norma EN 16205.

  Clasa rezistenta la foc folie parchet

  In orice proiect, clasa de rezistenta la foc a materialelor este un parametru foarte important. In majoritatea cazurilor pentru testarea si determinarea rezistentei la foc, se analizeaza toate componentele. De regula, parchet laminat sau pardosaela spc premium au clasa de de foc BFL, fiind neimflamabile.

  Dar pentru a completa proprietatile intregului sistem, variantele de folie poliuretan pentru parchet laminat sau pardosaela spc, au de asemenea clasa de rezistenta la foc Bfl-s1. Asta face ca izolatorii din gama Arbiton Multiprotec sa fie unii dintre cei mai bun, impreuna cu varianta oferita de Kronotex Premium Sound. 

  Majoritatea izolatori parchet laminat sunt XPS, iar clasa reactie la foc polistiren extrudat este Efl.

  Rezistenta termica parchet laminat sau pardoseala SPC. De ce sa alegem izolatori din poliuretan pentru pardoseli din vinil?

  Cel mai nou sunt folosite pardoseli spc in loc de gresie pentru incalzirea pardoseala. Pardoseala SPC este foarte subtire, intre 4 si 6 mm grosime. Au in coeficient termic foarte bun si permit incalzirea rapida. Dar va trebuie sa luam in calcul ca pardoseala SPC montata in sistem click are nevoie si de o folie speciala penntru pardoseala SPC care sa aiba, de asemenea o rezistenta termica scazuta. 

  Variantele de folie poliuretan au rezistenta termica foarte scauzata, cea mai mica rezistenta termica fiind de 0.005 m2K/W. Acest lucru duce la o eficienta maxima pentru incalzirea in pardoseala si facturi mult mai mici, deci putem economisi multi bani daca alegem cu atentie produsele ce alcatuiesc podeaua.

  Izolatorii PUM (poliurentan si minerale) sunt disponibili pe piata de un timp relativ scurt, dar au imbunatatit acest aspect destul de mult, asta mai ales ca pe piata nu existatu izolatori premium pentru parchet laminat sau pardoseala spc. Sunt mult mai rezistente la presiune, o rola de folie poliuretan cantarind pana la 2kg per metru patrat, fata de polistirenul extrudat care se situeaza la sfert ca si greutate. De aici rezulta si densitatea pe care o are poliuretan vs polistiren extrudat.

  Parametru important si pe care trebuie sa-l urmarim in cazul incalzirii in pardoseala este R (rezistenta termica). Cu cat aceasta este mai mica, cu atat mai bine. Norma europeana ce reglementeaza incalzirea in pardoseala, recomanda sa nu depasim 0.15m2K/W atunci cand vine vorba de rezistenta termica
  Acest indice il obtinem adunand rezistenta termica a parchetului/pardoselii spc + cea a foliei.

  Optiunea de a alege o folie incalzire pardoseala este foarte importantă. Proprietățile acesteia determină nu numai longevitatea parchet laminat sau pardoseala spc, ci și confortul termic plus cel acustic. ( izolatie fonica )

  3in1 underlay – izolator integrat cu folie aluminiu și bandă adezivă

  3in1 underlay – izolator integrat cu folie aluminiu și bandă adezivă

  3in1 underlay – izolator integrat cu folie aluminiu și bandă adezivă

  Oferta producătorilor recunoscuți include suporturi cu sistem 3-în-1 (subscris, folie, bandă). Aceste trei elemente sunt integrate, făcând amplasarea stratului de bază un joc de copil.

  Incercati sa urmariti pe cat posibil fisa tehnica a izolatorului achizitionat. Daca nu reusiti sa va descurcati, optati intotdeauna pentru un brand cunoscut. Niciodata nu alegeti varianta cea mai ieftina sau un brand ce nu detine o fisa tehnica. Producatorii precum Arbiton garanteaza ca izolatorii respecta standardele impuse.

  Intra-adevar, marcile de top pot fi putin mai „piperate” ca pret, dar investitia initiala ne este rambursata in timp. Daca vorbim de incalzirea prin pardoseala, cu siguranta investitia initiala este castigata in primul sezon rece.

  Variantele premium de folie parchet sau spc includ un sistem 3in1 ( izolator propriu-zis, folie aluminiu cu linii trasate pentru o taiere la milimetru si banda adeziva integrata). Scapa de griji, un astfel de izolator 3in1 se monteaza cat ai clipi.

  Izolatori anti-alunecare? Folie poliuretan adecvata pentru pardoseala SPC

  Recent, folia poliuretan s-a raspandit pe piata in toate proiectele premium. Asta datorita utilitatii sale, avand o rezistenta la compresiune peste medie ( CS pana la 550kPa ) si permitand astfel montarea pardoselii SPC in incaperile dificile. Poliuretanul are cea mai mare rezistenta la compresiune si măcinare. Este un underlay dedicat complet pardoselii SPC de ultima generatie. Cea mai inalta rezistenta la compresiune o intalnim la produsul Arbiton Multiprotec Hardlay.

  Unele variante de izolator sunt marcate ca fiind „antislip”, acestea fiind prevazut cu un strat subtire ce ii da o mai mare aderenta materialului ce va fi asezat peste acesta. Rolul acestuia este dea a oferi stabilitate placilor de pardoseala spc sau parchet laminat. De retinut ca trebuie sa verificati proprietatile izolatorilor, cele din fisa tehnica.

  Daca dorim sa contribuim la un mediu inconjurator ecologic, optam pentru un izolator cu insemnul „Blue Angel”. Trei dintre izolatorii produsi de Arbiton detin aceasta proprietate ( Multiprotec Vinyl Click Antislip, Multiprotec Vinyl Click si Multiprotect Vinil Click Hardlay) foarte importanta pentru ecologia globala.

  Pentru a clasa un produs sub semnul „Blue Angel” trebuie sa aiba urmatorii factori: economisirea materiei prime, reducerea cantitatii de poluare, reducerea zgomotului, reducerea cantitatii de deseuri si proprietatea de a fi un material reciclabil. 

  BLUE ANGEL este cel care informeaza consumatorul ca achizitioneaza un produs sigur din punct de vedere al ecologic. Aceste produse au emisii extrem de scazute, asigurand un climat sanatos. Aici se incadreaza atat folia poliuretan, cat si parchet laminat plus pardoseala SPC.

   

  Parchet triplustratificat alb lacuit sau uleiat

  Parchet triplustratificat alb lacuit sau uleiat

  Poate una dintre cele mai preferate nuante pentru locuinta noastra, parchet triplustratificat alb ocupa primele locuri in preferintele coloristice. Un parchet alb mareste vizual spatiul si il face foarte luminos.…
  Parchet triplustratificat nuc, montaj si intretinere

  Parchet triplustratificat nuc, montaj si intretinere

  Este bine stiut ca parchet stratificat nuc reprezinta o alegere foarte buna pentru podeaua noastra. Nucul ofera o armonie si un plus de energie podelei, putand fi combinat cu o…
  Pardoseala SPC placa mare, care sunt diferentele

  Pardoseala SPC placa mare, care sunt diferentele?

  Pana de curand, formatul de placa mare pentru pardoseala SPC nu a existat. Acest tip de placa mare se gasea doar pe parchet laminat, parchet triplustratificat, parchet masiv si placi…
  Scari parchet si profile treapta pardoseala SPC

  Scari parchet si profile treapta pardoseala SPC

  Swiss Krono Elvetia si Arbiton Polonia, doi dintre cei mai mari producatori de parchet laminat si pardoseala SPC din lume. Reputatia lor este bine-cunoscuta si calitatea produselor oferite este incontestabila,…

  Lasă un răspuns