Un articol complex despre parchet laminat. Tot ce ai nevoie sa stii inainte de a face achizitia, de la A la Z. Urmareste-ne daca doresti sa afli cat mai multe informatii despre parchet laminat, plinte duropolimer, pardoseala SPC, placi LVT, parchet lucios, parchet stratificat, plinte lemn, izolatie parchet, folie incalzire in pardoseala, cornise tavan si multe alte produse pe care le expunem spre vanzare pe siteul laminat-parchet.ro.
Asteptam si sugestii daca articolul nu este complet sau mai trebuie adaugat informatii pe care le considerati importante. Speram sa va fim de ajutor cu informatii parchet laminat de care aveti nevoie.
Ce este parchetul laminat?
Este un material realizat in principal din lemn, aproximativ 80%. Continutul de lemn este situat in stratul mediu al placii de parchet laminat. Amestecul de lemn cu rasini/adezivi face ca materialul sa devina HDF (high density fiber – fibra cu densitate mare) prin presare. Parchetul laminat este format din mai multe straturi care prin laminarea acestora ( de aici si denumirea) se obtine o placa de parchet cu diverse dimensiuni. Straturile din care este facut parchetul laminat sunt:
Stratul superior – este un layer care se aplica peste decorul parchetului, aceasta oferindu-i parchetului laminat majoritatea proprietatilor, cum ar fi: durabilitatea, rezistenta la trafic, rezistenta la zgarieturi(AC – clasa de abraziune), rezistenta la pete sau UV etc.
Stratul decorativ – este hartia imprimata ce se aplica pe stratul suport si care ofera culoarea si designul pentru parchetul laminat
Strat suport – rigiditatea placii este data de acest strat mediu ce-i compus din fibre de lemn + rasina/adezivi, asa cum am specificat si mai sus
Strat balans – acest strat stabilizeaza placa de parchet laminat si opreste umiditatea sa ajunga la stratul suport
Principalele avantaje pe care le ai optand pentru parchet laminat:
- parchetul laminat este o podea calda, de aceea punem parchet laminat in loc de gresie
- parchetul laminat necesita o investitie medie, se monteaza usor, se poate demonta la nevoie si rezista o perioada indelungata
- parchetul laminat este usor de intretinut, se aspira si se sterge cu un mop sau teu, folosind apa si o solutie de curatat. Recomandam folosirea unei solutii de curatat speciala pentru parchetul laminat
- parchetul laminat dispune de sistem click, placile imbinandu-se usor una cu cealalta. In unele cazuri, putem chiar lipi parchetul laminat direct pe sapa sau pe gresia deja existenta
- parchetul laminat dispune de o gama foarte diversificata. Parchet laminat cu imitatie de piata sau parchet laminat cu decor de lemn, parchet laminat placa ingusta sau parchet laminat placa lata, parchet laminat lucios sau parchet laminat mat… aici ramane la alegerea fiecaruia dintre noi ce vom alege.
- parchetul laminat izoleaza fonic
- parchetul laminat este si rezistent la apa intre 24-72h in functie de model, asta insemnand ca daca apa balteste pe parchetul laminat, in intervalul respectiv parchetul nu va suferi modificari si nu-si va pierde din caracteristici. Parchetul laminat rezistent la apa poate rezista si la o eventuala inundatie. Vezi gama de parchet laminat rezistent la apa
Ce trebuie sa urmaresti atunci cand vrei sa cumperi un parchet laminat?
1. In primul rand ne vom indrepta atentia catre planeitatea sapei pe care urmeaza sa montam parchetul laminat. Cu cat sapa este mai dreapta, cu atat conteaza si grosimea parchetului. Daca sapa-i dreapta, puteam cumpara un parchet laminat subtire, 8mm. Daca sapa are denivelari(in functie de gravitatea situatiei), optam pentru un parchet laminat gros, 10 sau chiar 12mm. Pentru eliminarea oricarui risc, cea mai sigura varianta in momentul de fata este sa alegem un cel mai gros parchet laminat,14mm.
4. Parchet laminat sincronizat 100% cu fibra lemnului. Aceste variante de parchet laminat, nu au suprafata lisa si doar un imprimeu care imita vizual fibra lemnului natural, ci au structura lemnului foarte bine reliefata pe placa de parchet, fiecare nod si nervura simtindu-se la atingere. Diferentele de pret intre modelele de parchet laminat pornesc in mare parte de la aceasta proprietate. Cele care imita lemnul mai bine, au un pret mai ridicat. Oricum, cu mult sub pretul unui parchet triplustratificat sau parchet din lemn masiv.
5. Parchet laminat rezistent la apa. Cea mai vanduta gama de parchet laminat si asta datorita proprietatilor foarte bune. Poti renunta la gresia din hol si din bucatarie, alege un singur tip de podea pentru locuinta ta, efectul vizual va fi placut. Aceste modele de parchet rezista intra 24 si 72 ore cu apa baltind pe acestea. Ba chiar, pot trece cu brio de o eventuala inundatie fara sa se umfle. Reprezinta o categorie de parchet laminat ce se comporta mai bine in timp. Asta pentru ca in decursul anilor, se poate folosi in mod repetat un mop care nu este bine stors pentru a curata parchetul, iar modelele de parchet rezistent la apa nu se vor umfla la imbinarile dintre placi asa cum ar face un parchet normal.
6. Parchet laminat lucios. In proportie de 90% parchetul laminat disponibil in piata este mat. Comercializam aproximativ 50 de modele de parchet superlucios si cateva variante de pardoseala SPC lucioasa. Acest efect este unul placut, accentuand luminozitatea si eleganta incaperilor.
Exista colectii de parchet laminat prevazute cu un efect heliocrom, acest lucru facand nervurile sa luceasca fin in bataia luminii.
7. Parchet laminat pentru incalzirea prin pardoseala. In acest caz, ne intereseaza foarte tare valoarea prezenta in fisa tehnica a parchetului pentru REZISTENTA TERMICA. Aceasta variaza intre 0.0556 si 0.1 m2K/W pentru parchetul laminat. Cu cat este mai mica, cu atat parchetul va oferi performante mai mari. Norma europeana ce reglementeaza acest lucru, recomanda sa nu depasim 0.15m2K/W pentru ca sistemul sa aiba randament. Valoarea totala o obtinem prin adunarea rezistentei termice a parchetului + cea a foliei pentru incalzirea prin pardoseala.
8. Parchet Herringbone sau parchet Chevron. Acestea sunt doua stiluri diferite de parchet laminat. Ambele creeaza un efect vizual aparte si total diferit de parchetul montat in stil normal. Aceste variante necesita un montaj mai meticulos, iar pierderile pot fi mai mari, aproximativ 15% fata de masuratoarea exacta. Atat pentru parchet Herringbone, cat si pentru Chevron, vom avea placi A si placi B pe care trebuie sa le imbinam impreuna pentru a forma pattern-ul specific. Imaginea urmatoare exemplifica in mod explicit modelul acesto doua game.
Acestea sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa le urmarim atunci cand achizitionam un parchet laminat. Iar in functie de cele prezentate mai sus, ramane sa ne alegem culoarea pe care o dorim. Marca parchetului nu este atat de important, conteaza doar sa gasiti un model care sa va placa si sa dispuna de propietatile necesare dvs. Cititi si articolul despre TOP 5 Parchet Laminat, posibil sa va ajute in luarea unei decizii.
Pasi de urmat pentru montaj corect parchet laminat. Intretinere parchet laminat

Dupa alegerea parchetului laminat este important sa urmam si pasii de dupa achizitie, asta pentru a beneficia cu adevarat de parchet si a evita situatiile neplacute. Dupa verificarea si preluarea marfii este nevoie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
Aclimatizare parchet laminat. Modul corect in care trebuie asezat parchetul este prezentat in imaginea de mai sus. Acesta trebuie sa stea 48 ore in camera in care se va monta, iar recomandarea este ca umiditatea sa fie intre 40-60% si temperatura mai mare de 18 grade Celsius.
Asezare parchet laminat in functie de sursa de lumina. Cel mai indicat mod este ca parchetul sa fie asezat perpendicular pe sursa de lumina = lungimea placii orientata catre geam =
Rosturi de dilatare parchet. Aceasta regula trebuie respectata conform instructiunilor de montaj prezente in fiecare cutie de parchet laminat, iar rosturile trebuie lasate la perete, cat si in zona usilor. In zona tocului avem doua variante: decuparea parchetului in jurul acestuia sau dispunerea tocului direct pe parchet.
Parchet laminat flotant sau lipit. Majoritatea producatorilor de parchet laminat recomanda ca parchetul sa fie asaezat pe un strat suport (underlay parchet). Exista cazuri in care producatorul recomanda sa lipiti parchetul laminat pentru o mai buna etanseitate.
Parchet laminat sub mobila de bucatarie sau nu? Desi recomandarea producatorului este sa nu montam parchet sub mobila de bucatarie, acest lucru nu este intocmai necesar. O sa va explicam care sunt dezavantajele luate in considerare de catre producatori.
- Parchetul montat sub mobila de bucatarie nu beneficiaza de o ventilatie optima!
Intr-adevar, placile de parchet de sub mobila de bucatarie, nu vor veneficia de aceeasi ventilatie. Dar asta nu este un lucru care sa le afecteze pentru ca in 99% din cazuri, mobila de bucatarie va fi montate pe picioruse de 8-10cm si pe acestea se va aplica plinta pentru mobila de bucatarie, lucru ce va permite o ventilatie buna. Plinta pentru mobila de bucatarie nu etanseaza 100%.
- Odata instalata mobila de bucatarie, va fi greu sa demontam in cazul in care trebuie sa umblam la randurile de parchet montate sub aceasta!
- Exista posibilitatea ca parchetului sa-i fie afectata capacitatea de a „lucra” din cauza greutatii mobilei de bucatarie!

Luand la cunostinta toate aceste informatii, speram sa puteti lua decizia corecta si potrivita pentru fiecare situatie in parte. Daca mai sunt neclaritati, va rugam sa ne contactati.
Acum putem trece la ultima parte, intretinerea parchetului laminat. Aceasta este partea cea mai usoara si placuta pentru ca nu ne va da batai de cap. Parchetul laminat nu este deloc pretentios la intretinere.
- Aspirati folosind capatul cu perie al aspiratorului. Daca aspiratorul are putere mare si se foloseste capatul cu roti, riscati sa zgariati parchetul.
- Stergeti apoi cu un mop bine stors sau un teu si asta-i tot. Recomandam sa folositi o solutie speciala de curatat parchet laminat.
In cazul parchetului rezistent la apa, spalarea se poate face chiar daca mopul este imbibat cu apa. De retinut ca parchetul laminat rezistent la apa de la Swiss Krono Elvetia permite si curatarea folosind mop cu aburi.
Mentionam faptul ca parchetul laminat nu se poate da cu ulei, ceara sau lac. Iar daca acesta se va zgaria, nu exista o carioca corectoare. Aceste lucruri sunt valabile doar pentru parchet triplustratificat sau parchet masiv.
In speranta ca v-am fost de ajutor, urmariti-ne pentru si mai multe articole axate pe aceasta nisa. In cazul in care considerati ca mai trebuie mentionate anumite aspecte sau doriti sa realizam un articol dedicat unui anumit subiect, contactati-ne pe adresa de email: magazinbestinvest@gmail.com
Cel mai mare magazin online multibrand dedicat produselor de tip parchet laminat, parchet triplustratificat, parchet masiv, pardoseala SPC, parchet vinil LVT, plinte duropolimer, plinte mdf, underlay, folie pentru incalzirea prin pardoseala, covoare PVC, mocheta, profile decorative, cornise tavan, brauri perete, parchet lucios, pardoseala COREPEL, parchet pluta, parchet Egger Pro Design cu izolatie fonica, parchet pentru scari etc.