De ce Placi Egger DHF?

  De ce Placi Egger DHF?? Primul raspuns, DHF iti permite sa-ti continui munca pe santier, indiferent de vreme.

  Domeniile de utilizare Egger DHF:
  Practic, cea mai buna alegere pentru acoperisuri si pereti. Placile DHF sunt placi fibrolemnoase de densitate medie aditivate cu rasini non-formaldehidice, produse printr-o tehnologie uscata in unitati de productie ultramoderne. Fiind rezistente la umiditate, permeabile la vapori si avand deasemeni rol contravantuitor, ele sunt ideale pentru realizarea panotajului exterior al acoperisurilor si peretilor. Datorita usurintei si rapiditatii montajului, placile DHF reprezinta o solutie economica pentru proiectul cladirii.
  Utilizarea placilor DHF este reglementata de catre standardele EN 14964 si EN 13986. Folosirea acestora cu rol contravantuitor este testata si certificata prin autorizarea speciala (Z-9.1-454) emisa de catre Institutul German pentru Tehnologii in Constructii (DIBt). Placile sunt extrem de prietenoase cu mediul si au un continut scazut de emisii, datorita liantilor fara continut de formaldehida folositi la incleierea fibrelor si a utilizarii de lemn provenit din surse necontaminate. Urmare a acestui fapt, incepand din anul 1999, placile DHF sunt certificate Blue Angel.
  Dar gata cu teoria, sa trecem la practica.

  Exemplul concret al constructiei unei locuinte unifamiliale din Germania ne arata cat de rapid, de uscat si de eficient energetic poate deveni un proiect, atunci cand se utilizeaza placi DHF.

  In colaborare cu biroul de proiectare Enders si cu firma de constructii din lemn Russ (Germania), cladirea a fost impartita in trei sectiuni principale imediat dupa demararea lucrarilor de montaj (living, zona de oaspeti / dormitoare si magazia de unelte pentru gradinarit) si a fost asamblata pe santier in luna mai 2013 din elemente prefabricate. Dupa numai unsprezece saptamani si foarte multe placi DHF montate, casa a fost finalizata complet si gata pentru mutarea proprietarilor.
  Placile DHF de 15 mm (0.59”) grosime folosite la acest proiect sunt ideale pentru prefabricarea sectiunilor de pereti si acoperisuri ale locuintelor cu consum redus de energie, datorita permeabilitatii la vapori si a rezistentei lor la umiditate.

  Unde se pot utiliza placi EGGER DHF:

  Placile DHF se utilizeaza in acoperisurile de tip sarpanta ca strat suplimentar de drenaj al apei sub invelitoare si pentru contravantuirea structurii in planul asterelii. Ele reprezinta o masura de protectie suplimentara impotriva infiltratiilor pluviale, servind totodata si ca acoperire temporara pe perioada executiei lucrarii. Pentru sarpantele cu termoizolatie intre capriori, adica pentru situatiile uzuale de acoperisuri neventilate, placile DHF sunt extrem de benefice datorita permeabilitatii acestora la vapori, care permite sarpantei sa respire si sa ramana uscata, nemaifiind necesara tratarea prealabila a structurii cu agenti chimici antifungici sau anticarieni.

  Placile DHF sunt folosite pentru realizarea panotajului catre exterior al peretilor exteriori ai constructiilor in cadre din lemn, fiind compatibile cu orice tip de fatada utilizat (ventilata, tencuita sau dublata cu caramida). Ele pot indeplini si functia de contravantuire a structurii. O constructie sigura si fara risc de aparitie a condensului in interior presupune o structura perfect izolata termic si panotata la exterior cu placi permeabile la vapori DHF. Acestea asigura deplina etanseitate la vant a structurii. Datorita foarte bunei lor stabilitati dimensionale, placile DHF sunt o solutie ideala pentru materialele termoizolatoare suflate.

  Avantajele produsului EGGER DHF
  Cum se transformă un avantaj intr-un beneficiu?
  Cu ajutorul produsului corect!
  Iar în acest caz, produsul corect este placa EGGER DHF. Permeabilitatea la vapori, rezistența la umezeală, rezistența la străpungere, etanșeitatea la vânt – sunt doar câteva dintre caracteristicile sale. Suma tuturor caracteristicilor generează o multitudine de avantaje, care transformă DHF în produsul ideal pentru proiectul casei tale. Profită de pe urma acestora, economisind bani și timp. Iar noi îți promitem: niciun astfel de avantaj nu va rămâne nefolosit!

  Placa 3 in 1
  Profilul optimizat cu nut si feder permite imbinarea rapida si extrem de precisa a placilor, ceea ce duce la castig pretios de timp si bani din partea montatorului.
  Profilul conic si asimetric permite apei sa se scurga fara probleme peste zona de imbinare, iar pe de alta parte, creeaza o suprafata etansa la vant. Pentru obtinerea unei astereli impermeabile, placa trebuie montata cu latura cu feder orientata catre coama.
  Profilul cu nut si feder O singura placa – trei functii importante:
  1. Rezistenta la strapungere
  2. Impermeabilitate
  3. Etanseitate la vant
  Placile DHF ofera o rezistenta la ploaie testata in conditii extreme. Placile DHF pot fi folosite pentru inclinatii de acoperisuri de pana la 14° fara masuri suplimentare de protectie.
  Nu este necesara aplicarea benzilor de etansare peste rosturile placilor. Impermeabilitatea si rezistenta la intemperii Placile pot fi expuse direct la intemperii timp de doua luni intre Martie si
  Noiembrie si utilizate ca invelitoare temporara peste capriori. In lunile de iarna, expunerea directa la intemperii trebuie limitata la maxim doua saptamani.

  Egger DHF nut si feder

  Egger DHF nut si feder

  Profilul optimizat cu nut si feder permite imbinarea rapida si extrem de precisa a placilor, ceea ce duce la castig pretios de timp si bani din partea montatorului.
  Profilul conic si asimetric permite apei sa se scurga fara probleme peste zona de imbinare, iar pe de alta parte, creeaza o suprafata etansa la vant.
  Pentru obtinerea unei astereliale impermeabile, placa trebuie montata cu latura cu feder orientata catre coama.

  Permeabilitatea la vapori:

  Placile DHF au o rezistenta foarte scazuta la difuzia vaporilor de apa (μ =11). Asta inseamna ca pentru grosimea de 15 mm in care sunt disponibile placile, valoarea permisivitatii la difuzia vaporilor (sd) este mai mica de 0,2 m. In combinatie cu instalarea catre interior a unui strat de control al difuziei (de exemplu, placi OSB) pot fi realizate structuri sigure si durabile, caracterizate printr-un risc scazut de aparitie a condensului si printr-un mare potential de evaporare. Atunci cand la exterior se folosesc placi DHF, in general nu mai este necesara si instalarea unei bariere de vapori la interior.

  Densitatea:

  Datorita densitatii de minim 600 kg/m3, placile DHF se pot folosi in alcatuiri de structuri portante cu exigenta crescuta la foc, ca alternativa la alte tipuri de panouri din lemn (OSB, PAL). Densitatea sporita, coroborata cu suprafata mare acoperita avand rosturi putine, contribuie semnificativ si la o buna izolare fonica a componentelor structurale. Acest aspect reprezinta un avantaj evident mai ales in cazul acoperisurilor. In plus, capacitatea mare de stocare a caldurii, impreuna cu densitatea mare a acestora, face ca placile DHF sa aiba o contributie importanta la asigurarea unei protectii eficiente la supraincalzire pe timp de vara.

  Rezistenta la grindina:

  In cazul deteriorarii de catre grindina a invelitorii, placile DHF asigura o protectie eficienta impotriva patrunderii apei in interiorul sarpantei. Permeabilitatea la vapori Rezistenta la grindina
  Datorita densitatii de minim 600 kg/m3, placile DHF se pot folosi in alcatuiri de structuri portante cu exigenta crescuta la foc, ca alternativa la alte tipuri de panouri din lemn (OSB, PAL).
  Densitatea sporita, coroborata cu suprafata mare acoperita avand rosturi putine, contribuie semnificativ si la o buna izolare fonica a componentelor structurale.
  Acest aspect reprezinta un avantaj evident mai ales in cazul acoperisurilor. In plus, capacitatea mare de stocare a caldurii, impreuna cu densitatea mare a acestora, face ca placile DHF sa aiba o contributie importanta la asigurarea unei protectii eficiente la supraincalzire pe timp de vara. Densitatea de asemenea, ele pot fi folosite si pentru protejarea structurii pe perioada lucrarilor de constructie a acoperisului, pana la finalizarea acestuia.

  Caroiajul pre trasat:

  Placa DHF se fixeaza rapid pe capriori, datorita caroiajului pre trasat pentru usurarea montajului. Acesta se afla imprimat pe partea vizibila (expusa) a placii, la distante interax de 31,3 cm si
  83,3 cm pe latime (respectiv 62,5 cm pe lungime). Datorita acestui caroiaj, nu mai sunt necesare alte operatii de trasare a liniei capriorilor la montaj.
  Acesta simplifica montajul si in cazul nealinierii capriorilor la pasul grilei pre trasate. Este necesara doar fixarea placii cu un prim cui, dupa care placa DHF se fixeaza in lungul liniilor caroiajului.

  Formatele de la pardoseala la tavan:

  Placile DHF sunt produse in formate optimizate pentru utilizarea acestora in structuri de acoperisuri si pereti. Cu ajutorul placilor de lungime 2500 mm, 2800 mm sau 3000 mm, se pot obtine elemente prefabricate de pereti avand diferite inaltimi de etaj, fara rosturi orizontale. Alegerea formatelor incat sa se potriveasca cu cele ale placilor OSB simplifica proiectarea si realizarea elementelor prefabricate de pereti si acoperisuri.

  Este atat de simplu cu caroiajul pre trasat,incat nu poti gresi.

  Debitarea si montajul.
  Cu aceasta placa se poate construi.

  Si, pentru a ne asigura ca o veti face fara probleme, in urmatoarele pagini am listat toate informatiile importante referitoare la DHF. Utilizarile profesionale ale placilor DHF se refera la realizarea de astereli si de placari exterioare la constructiile in cadre din lemn, ca panotaj suport pentru felurite tipuri de fatade. Si chiar mai in detaliu, mai aplicat, mai aproape de experienta reala din perioada constructiei. Astfel incat in urma montajului sa rezulte o adevarata opera de arta.

  Placi EGGER DHF la acoperisuri.

  Placa DHF se folosește la șarpante ca astereală.

  Placi Egger DHF Sarpanta Astereala

  Placi Egger DHF Sarpanta Astereala

  Placile DHF sunt placi din fibre de lemn de
  densitate medie de tip MDF.RHW, conforme cu
  standardul EN 622-5. Utilizarea lor la nivelul
  acoperisului ca placi de astereala fara rol
  contravantuitor este descrisa de standardele EN
  14964 si EN 13986. Placile DHF protejate
  impotriva intemperiilor pot fi folosite insa si cu
  rol de contravantuire, asigurand preluarea
  eficienta a incarcarilor de scurta durata (precum
  incarcarea din vant), conform stipularilor
  prevazute in autorizarea speciala pentru
  constructii Z-9.1-454 emisa de Institutul
  German pentru Tehnologii in Constructii
  (DIBt). La utilizarea ca astereala a placilor
  DHF trebuie avute in vedere urmatoarele
  aspecte:
  • Placile DHF pot fi utilizate ca astereala fara a
  fi necesara protejarea imbinarilor cu nut si
  feder pentru inclinatii de peste 140 ale pantei
  acoperisului.
  • In cazul sarpantelor cu o inclinatie a pantei mai mica de 140, trebuie aplicate benzi de etansare peste imbinarile cu nut si feder, pentru obtinerea impermeabilitatii dorite.
  • Nu se admite folosirea placilor DHF pentru inclinatii ale sarpantei mai mici de 100.
  • Imbinarile cap-in-cap dintre placile debitate trebuie protejate cu benzi de etansare.

  La utilizarea ca astereala a placilor DHF trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

  • Un acoperis este considerat impermeabil atunci cand invelitoarea are o panta de minim 140. Sub aceasta inclinatie trebuie avute in vedere masuri suplimentare de protectie in vederea asigurarii impermeabilitatii la infiltratiile pluviale. O astfel de masura este utilizarea ca astereala a placilor DHF cu imbinare nut si feder, la sarpante a caror inclinatie minima este de 100.
  • Pentru distante interax de pana la 1000 mm intre capriori, placile DHF sunt rezistente la strapungere si se poate circula pe ele.

  Benzile de etansare,
  La fixarea contra-sipcilor de placile DHF nu este necesara folosirea benzilor de etansare.

  Placi Egger DHF Rezistente la apa

  Placi Egger DHF Rezistente la apa

  Montajul placilor DHF pe acoperis:
  1 Montajul incepe de la streasina si continua orizontal de la unul din colturi catre celalalt.
  2 Dupa debitarea la dimensiune a ultimei placi de pe rand, urmatorul rand se poate incepe cu bucata de placa ramasa. Astfel, nu se pierde deloc material.
  3 Placile DHF trebuie orientate mereu cu federul catre coama, astfel incat imbinarea cu nut si feder sa fie etansa si sa permita drenajul apei.
  4 In cazul in care placile nu sunt folosite cu rol de contravantuire a structurii, ele pot fi imbinate si ”in camp” (intre capriori). Atunci insa cand se doreste ca placile DHF sa indeplineasca si functia de contravantuire, imbinarea lor trebuie facuta obligatoriu pe linia capriorilor, adica laturile scurte ale placilor trebuie sustinute mereu de capriori.

  Placi Egger DHF Acoperis cu rol de contravantuire

  Placi Egger DHF Acoperis cu rol de contravantuire

  Formate recomandate
  Pentru utilizarea ca placi de astereala la acoperisuri sarpanta, doar aceste formate de placa cu muchie nut si feder pe 4 laturi trebuie folosite:
  2500 × 675 mm fara rol de contravantuire
  2500 × 1250 mm cu rol de contravantuire

  Se așează pe poziție, se îmbină – și asta-i tot.

  Placi Egger DHF Rezistente imbinare perfecta

  Placi Egger DHF Rezistente imbinare perfecta

  EGGER DHF la pereti Placile DHF pot fi utilizate pentru placarea exterioara a peretilor exteriori (A) ai constructiilor in cadre din lemn, fiind strat suport pentru diferite sisteme de fatada.

  sectiune verticala

  sectiune verticala

  1.  Pereti de inchidere cu fatada ventilata
  Placile EGGER DHF ofera multiple optiuni pentru realizarea fatadelor ventilate a constructiilor in cadre din lemn. Toate tipurile de fatada trebuie sa indeplineasca cerintele referitoare la asigurarea unei protectii eficiente la ploaie si la factorii climatici externi.
  Fatadele ventilate de tip perete cortina cu rosturi verticale realizate din scanduri cu suprapunere alternativa sau cele din elemente orizontale de lambriu cu imbinare nut-si-feder sau suprapuse ”in solzi”, nu necesita masuri suplimentare de protectie, cum ar fi acoperirea placilor DHF cu folii de difuzie.
  In schimb, in cazul celor de tip lambriu orizontal montat cu rosturi si al celor neventilate (constand doar din laturi orizontale, fara compartimente ventilate), se recomanda aplicarea unei folii
  anticondens peste placile DHF, ca masura suplimentara de protectie.

  2. Pereti de inchidere cu termosistem aplicat
  Aplicarea de tencuieli direct peste placile DHF nu este posibila. Cu toate acestea, combinarea placilor DHF cu sisteme compozite de izolare termica aplicate exterior reprezinta o masura suplimentara de crestere a eficientei energetice a constructiilor in cadre din lemn. O parte din grosimea stratului de izolatie poate fi relocata la exteriorul cadrelor portante a peretilor de inchidere, ceea ce permite reducerea sectiunii acestora strict la dimensiunile rezultate in urma proiectarii de rezistenta.
  Numai termosisteme certificate si compatibile cu placile DHF trebuie insa folosite. Se recomanda ca instalarea acestora sa se faca cu respectarea stricta a instructiunilor de montaj ale producatorului.

  3. Pereti exteriori cu dublaj din caramida decorativa
  Sistemele de garnituri de zidarie sunt capabile de a absorbi o cantitate mai mare de umiditate in caz de ploaie. In plus, dublajul din zidarie este mai putin permeabil la vapori decat restul structurii de perete. Aerul din cavitatea creata intre dublajul de zidarie si placa DHF este neventilat, ceea ce duce la un nivel crescut al umiditatii in interiorul acesteia, care nu este propice difuziei vaporilor catre exterior. Prin urmare, se impune se impune instalarea suplimentara a unei folii anticondens (avand valori sd intre 0,3 si 1,0 m) peste panotajul cu DHF.

  Tipuri fatade

  Tipuri fatade

  Umiditatea din produs
  Modificarile dimensionale datorate umiditatii Lemnul, ca si principal component a placii DHF, este un material higroscopic. Aceasta inseamna ca nivelul umiditatii din interiorul produsului se modifica permanent, in functie de umiditatea si temperatura mediului ambiant. Umiditatea din material este factorul care genereaza modificarile in lungime, latime si grosime a placii. Modificarile dimensionale in lungime ale placii DHF datorate modificarii umiditatii din interiorul materialului se estimeaza a fi de 0,04 % din lungimea initiala, pentru fiecare schimbare cu 1 % a nivelului umiditatii interne.
  In cazul in care utilizarea placilor DHF la constructia de acoperisuri si de pereti exteriori vizeaza si asigurarea functiei de contravantuire a structurii,
  atunci acestea trebuie protejate impotriva umezirii si precipitatiilor imediat dupa montaj, conform recomandarilor autorizarii germane pentru constructii. In plus, nivelul umiditatii din produs nu trebuie sa depaseasca niciodata limita de 15 %.
  Alcatuirea corecta din punct de vedere al permeabilitatii la vapori:
  • La modul ideal, elementele de anvelopa cu o permeabilitate la vapori eficienta trebuie prefabricate astfel incat termoizolatia si bariera de vapori sa fie pozitionate la fata interioara (catre camera).
  • In cazul in care structura se realizeaza pe santier, bariera de vapori (OSB) de la interior ar trebui montata prima, dupa care se va continua cu montajul celorlalte componente catre exterior.
  • Elementele prefabricate placate doar pe una din fete cu DHF vor trebui completate ulterior pe santier cu pozarea materialului termoizolant si a barierei de vapori pe fata opusa (catre interior).
  Rosturi de dilatatie
  Montajul placilor DHF trebuie facut in principiu prin imbinarea ferma a acestora. In cazul suprafetelor mari de pereti si de acoperisuri, la fiecare 10 m va trebuie prevazut cate un rost de dilatatie permanent elastic de 10-15 mm.
    Atentie la Convectie
  • Prin orice strapungere sau rost neetansat din anvelopa cladirii are loc un transport de aer cald si umed catre exterior prin fenomenul de convectie, care se poate transforma in condens pe suprafetele reci (de exemplu, pe panotajul cu DHF). Cantitatea de apa de condens ce se poate acumula in interiorul elementelor de inchidere poate depasi de pana la 1000 de ori capacitatea de evaporare a constructiei.
  • Aparitia condensului datorat convectiei trebuie evitat prin executia corecta a unui strat etans la pierderile de aer (de exemplu, prin etansarea rosturilor cu banda).
  • Condensul rezultat nu este difuzabil si deci nu poate tranzita mai departe materialul prin fenomenul de difuzie. Acesta poate conduce la o crestere inacceptabila a nivelului umiditatii din material si la aparitia daunelor asociate acestuia.

  Podurile neizolate:
  Procesele de difuzie a vaporilor de apa si de aparitie a condensului pe fata interioara a asterelii au loc si in cazul podurilor neizolate termic. In lipsa unei ventilari permanente si suficiente prin perforatii ce ar trebui prevazute la nivelul streasinilor, coamei si frontoanelor, in anumite conditii nefavorabile de temperatura si umiditate, la intradosul panotajului cu DHF se va forma condens. Nu se recomanda folosirea placilor DHF in cazul podurilor neizolate termic complet neventilate sau cu ventilatie insuficienta.
  Ventilarea podurilor neizolate termic In cazul aplicarii de lacuri sau lazuri, placile DHF trebuie pregatite prealabil. Suprafata acestora trebuie sa fie desprafuita si degresata, sa fie absorbanta, sablata si uscata. Placile ferite de expunere directa la intemperii ce urmeaza a ramane vizibile dupa montaj trebuie tratate in mod corespunzator, in vederea asigurarii protectiei la intemperii si eroziune. Se recomanda efectuarea prealabila a unui test de compatibilitate a tratamentului de suprafata vizat. De asemenea, trebuie respectate obligatoriu instructiunile producatorului cu privire la utilizarea produsului.

  Tratarea suprafetei Placi Egger DHF
  Constructii cu fundatii izolate 
  Nu se recomanda folosirea placilor DHF pentru panotarea intradosulului planseului de peste pamant al constructiilor cu fundatii izolate. In cazul acestor constructii, distanta foarte mica
  dintre planseu si vegetatie, coroborata cu lipsa unei ventilatii adecvate, creeaza cadrul unor conditii climatice nefavorabile, caracterizate printr-o umiditate permanenta excesiva.
  Nivelul ridicat al umiditatii aerului poate duce la aparitia condensului pe fata exterioara a panotajului. Cantitatile mari de apa de condens determina la randul lor mentinerea permanenta a
  unui nivel foarte ridicat al umiditatii in material, ceea ce, in combinatie cu conditiile climaterice, va duce la inevitabila aparitie a ciupercilor si mucegaiului.

  Te poti bizui pe noi. Dar si pe urmatoarele valori de calcul.
  Proiectarea riguroasa este esentiala pentru succesul unui proiect de constructii. Pre-dimensionarea elementelor de pereti si acoperis, regulile de montaj si caracteristicile de material ale placii DHF sunt parti importante ale acesteia. In paginile urmatoare va vom arata detaliat cum puteti folosi toate aceste informatii, cifre, date si fapte concrete. Suficient zicem noi pentru a putea incepe imediat proiectarea de rezistenta.

  Pre-dimensionarea Placi Egger DHF

  Placile DHF pot fi utilizate ca astereala sau pentru realizarea panotajului catre exterior al peretilor de inchidere a constructiilor in cadre din lemn, in baza solutiilor matematice de calcul armonizate cu prevederile standardului EN 1995-1-1.
  Recomandarile privind montajul trebuie de asemenea avute in vedere si respectate.
  Pentru dimensionarea statica trebuie luate in calcul solutiile constructive din clasele de utilizare 1 si 2, precum si prevederile Eurocodului 5. Ca regula generala, se va conveni asupra clasei de
  serviciu 2. Pentru calculul eforturilor dezvoltate in placa sub diferite tipuri de incarcari, in cazul placilor DHF se vor admite doar incarcarile de ”scurta” si ”foarte scurta” durata.
  Rezistenta la smulgere de minim 37.4 N/mm2 a elementelor de fixaj prevazuta de Declaratia de Performanta CE face ca panotarile cu placi DHF sa contribuie semnificativ la cresterea rigiditatii elementelor structurale.

  Următoarele tabele de calcul pentru dimensionarea elementelor de acoperiș și pereți se bazează pe panotarea doar pe o față a structurilor cu plăci DHF.

  Factorii de corecție kmod și de deformare kdef

  La efectuarea dimensionării statice conform cu prescripțiile Eurocodului 5, în cazul plăcilor DHF din clasele de serviciu 1 și 2 (clasa de serviciu 1: utilizare în condiții de mediu uscat / clasa de
  serviciu 2: utilizare în condiții de mediu umed – fără expunere directă la intemperii) trebuie utilizați factorii de corecție kmod și de deformare kdef, care se găsesc in tabelele 3.1 și 3.2 din Eurocodul 5 (EN 1995-1-1), la secțiunea plăci de tip MBH.L2.

  Tabel factori de corectie Placi Egger DHF

  Tabel factori de corectie Placi Egger DHF

   

   

   

   

  Placi Egger DHF Nu pot fi deformate cu ușurință.

  Panouri de acoperiș Placi Egger DHF

  Ipoteze de calcul
  • Clasa 2 de serviciu, încărcare de scurtă durată
  • Preluarea încărcării prin nervuri de distribuție
  (căpriori)
  • Interaxul căpriorilor nu trebuie să depășească ¾ din
  lățimea plăcii. Din acest motiv, pentru acoperișuri
  recomandăm formatul 2500 × 1250 mm cu muchii
  nut și feder pe 4 laturi.

   

   

  Valorile de calcul tabelar de pe aceste pagini se bazează pe
  metoda simplificată de calcul bazată pe recomandările EN
  1995-1-1. Ele servesc la pre-dimensionarea statică, însă nu
  elimină obligativitatea verificării ulterioare de către un
  inginer verificator de rezistență.

   

   

   

  Distanța necesară între elementele de fixare la panouri de acoperiș placate pe o singură față cu plăci
  EGGER DHF 15 mm, în cazul încărcărilor din vânt aplicate la nivelul streașinilor (grindă simplu rezemată)

   

   

   

   

   

   

   

   

  Panouri de perete Placi Egger DHF
  Ipoteze de calcul
  • Clasa 2 de serviciu, încărcare de scurtă durată
  • Fără îmbinări orizontale, lățimea plăcii = minim 1⁄4 din
  înălțimea peretelui, etc
  • Laturile lungi ale plăcii orientate în lungul montanților
  • Îmbinarea plăcilor se face întotdeauna în dreptul
  montanților

   

   

   

   

   

   

   

  Capacitatea portantă la solicitări orizontale a panourilor de perete placate pe o singură față cu plăci
  EGGER DHF 15 mm, înălțime de perete h 2500 mm, montanți la interax 62,5 cm

   

   

   

   

   

   

   

   

  Fixarea Placi Egger DHF

  Placile DGF se pot fixa cu capse, cuie sau suruburi.
  Placile DHF au o foarte buna rezistenta la smulgere atunci cand sunt fixate prin capse, cu o grosimea a sarmei de pana la 3 mm. Prin urmare, fixarea cu capse este solutia optima. In general, urmatoarele reguli trebuie respectate in cazul fixarii cu capse si cuie:
  • lungimea tijei: 2,5 × grosimea placii, dar nu mai putin de 50 mm
  • grosimea sarmei capselor trebuie sa fie de minim 1,52 mm
  • trebuie sa fie rezistente la coroziune, sa fie galvanizate sau din otel inoxidabil
  • in cazul cuielor: se vor folosi doar cuie striate cu cap ingropat sau holzsuruburi pentru lemn
  La panotarea peretilor portanti trebuie respectate distantele minime descrise in tabelul de mai jos.
  In cazul peretilor neportanti, aceste distante nu trebuie depasite.

   

   

   

   

   

   

  * aplicabil numai în cazuri excepționale, prin preluarea sarcinii pe grinda de capăt fără nervuri de distribuție (grindă de capăt
  încărcată prin curbare), sarcină aplicată în unghi de 90° față de fibre
  ** unghiul de fixare al capselor în raport cu fibrele ≥ 30°
  Recomandări privind distanțele maxime dintre elementele de fixare în cazul pereților neportanți

   

   

   

   

   

   

  Fixarea contra-sipcilor in placile DHF
  Contra-sipcile sunt ancorate de capriori prin intermediul placilor DHF. Criteriul de verificare al rezistentei la incastrare a elementelor de fixare se bazeaza pe teoria lui Johansen. In tabelul de mai jos, continand informatii referitoare la numarul necesar de puncte de fixare, sunt luate in calcul urmatoarele ipoteze:
  • calculul e facut pentru cuie 3,1 × 80 mm conform EN 10230
  • contra-sipcile au o dimensiune minima de 30 × 50 mm si sunt fixate de capriori prin intermediul placilor DHF de grosime 15 mm
  In cazul utilizarii contra-sipcilor cu sectiune mai mare, vor trebui folosite cuie mai lungi. Rezistenta la suctiune este asigurata atunci cand lungimea de incastrare a cuiului este de minim 12dn.

  Numărul de cuie necesare pe metru liniar de contra-șipcă (bucăți/metru liniar)

   

   

   

   

   

  Caracteristicile de material Placi Egger DHF

  Atunci cand doriti sa folositi placile DHF usor si rapid.
  Valorile caracteristice si valorile de calcul structural ale rezistentelor si rigiditatilor in N/mm² (conform Autorizarii Generale pentru Constructii Z-9.1-454)

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Proprietati fizice si alte caracteristici ale placii EGGER DHF

  Proprietati fizice si alte caracteristici ale placii EGGER DHF

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Manipularea
  Pentru ca tine de tine
  Chiar si in cazul unei proiectari riguroase, oricand mai pot aparea situatii neprevazute. Pentru a inlatura din start toate aceste probleme nedorite, iata cateva sfaturi cu privire la depozitare si la ambalare. Si, pentru a ne asigura ca totul va decurge bine pana la capat, aici veti gasi si toate informatiile referitoare la casarea placilor DHF.

  Depozitarea și ambalarea Placi Egger DHF

  Depozitarea si ambalarea corecta a placilor este
  esentiala pentru o utilizare fara probleme a
  acestora. Pentru a diminua riscul de deteriorare
  din timpul transportului sau cel datorat umiditatii,
  placile DHF sunt ambalate in pachete invelite in
  folie stretch si avand fetele laterale protejate cu
  capace de carton. Suplimentar, paletii sunt
  asigurati cu benzi tensionate de siguranta, iar
  muchiile sunt protejate prin intermediul unor
  straifuri de protectie. Urmatoarele reguli generale
  trebuie intotdeauna respectate:
  • Depozitarea orizontala trebuie facuta pe rigle de
  lemn de inaltime egala, dispuse la o distanta de
  maxim 80 cm una fata de cealalta. Depozitarea
  pe inaltime (in pozitie aproape verticala) este
  posibila doar pentru cateva placi, pe o suprafata
  uscata. Placile cu nut si feder trebuie depozitate
  numai pe latura cu nut.

  • In cazul depozitarii suprapuse a catorva paleti,
  riglele distantier trebuie aliniate pe verticala.
  • Atunci cand manipularea paletilor se face cu
  ajutorul unui stivuitor, riglele distantier vor trebui
  sa aiba o inaltime suficienta cat sa previna
  deteriorarea placilor in timpul stivuirii.
  • Benzile de siguranta din jurul paletului trebuie
  indepartate imediat dupa depozitarea in depozit,
  in vederea detensionarii placilor din palet.
  • Placile trebuie depozitate in spatii bine ventilate
  si protejate suficient impotriva expunerii directe
  la intemperii (platforme de camion acoperite cu
  prelata, folii de protectie).
  • Se recomanda aclimatizarea placilor pe santier
  pentru o perioada de minim 48 de ore inainte de
  montarea acestora, in vederea reducerii nivelului
  de umiditate din placa la nivelul permis.

   

   

   

   

   

  Casarea Placi Egger DHF
  Produsele pe baza de lemn pot fi casate in vederea
  producerii de bunuri sau de energie. Rezidurile de
  placi DHF recuperate din santiere precum si cele
  provenite din demolari trebuie procesate in vederea
  refolosirii lor materiale. Atunci cand acest lucru nu
  este posibil, acestea trebuie folosite pentru crearea
  de energie primara in locul eliminarii ca deseu
  (incadrare conform catalogului european de deseuri:
  cod 170201/030103).

  EGGER DHF – programul de stoc

  Ați decis deja să utilizați o placă DHF?
  Aceste formate de placă sunt în acest moment disponibile pentru Dumneavoastră:

   

   

   

  Calitatea
  Produsele noastre conving prin calitatea lor. Dar asta nu e doar un lucru afirmat – putem sa o si dovedim. Calitatea produselor noastre este monitorizata cu regularitate si certificata de catre
  institutii de testare independente. Aici gasiti certificarile si sigiliile de calitate ale placii DHF.

  Lasă un răspuns