Sari la conținut

Sapa autonivelanta pentru parchet. Sapa ciment sau sapa anhidrit?

  sapa autonivelanta parchet

  In momentul de fata, cele mai multe variante de sapa sunt compuse pe baza de sulfat de calciu in loc de ciment. Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa montezi parchet stratificat sau parchet laminat, ce sapa trebuie turnata?

  In functie de nivelul denivelarilor sau de inaltimea la care dorim sa ajungem dupa turnarea sapei, o sa optam pentru o sapa normala sau autonivelanta. Sapa din ciment are nevoie de rosturi de dilatare, pe cand sapa pe baza de sulfat de calciu (anhidrit) se poate tura dintr-o singura bucata, fara a necesita rosturi pentru ca are dilataro foarte mici.

  In principal, sapele cu sulfat de calciu si cele autonivelante sunt potrivite pentru montajul parchetului. Parchetul se poate lipi direct de aceste sapte sau flotant. Trebuie totusi sa avem in vedere anumite caracteristici ce tine de continutul de umiditate si de procesul de pregatire.

  Modificari umiditate sapa si parchet

  Atat parchetul cat si sapa au nevoie de un echilibru cand vine vorba de umiditate. Acest aspect difera in functie de sezon si ambient. In cazul in care incaperile sunt incalzire si aerul din camera este uscat, de asemenea, lemnul se poate usca, la fel si sapa. Continutul de umiditate din sapa si parchet este mai scazut iarna si mai crescut vara, atentie la acest aspect cand pregatiti sapa si parchetul de montat.

  Aceste schimbari pot face ca parchetul sa se contracte sau sa se dilate. Uscarea face ca fibrele lemnului sa se micsoreze, facand parchetul sa se contracte. Iar umiditatea absorbita de materialul lemnos, il va umfla si il va face sa se dilate pe latime. In principiu, poate exista o diferenta de 4% intre nivelul de umiditate pe timp de iarna si cel pe timp de vara.

  Care sunt problemele ce pot aparea intr-o casa sau cladire nou construita?

  Constructiile noi au tendinta de a lucra destul de tare in parcurs de ceva timp dupa finalizarea acestora. Deshidratarea severa din cauza umiditatii scazute in incaperi trebuie evitata prin pastrarea unei umiditati relative. Multe case construite pe baza consumului redus de energie, au de cele mai multe ori un nivel de umiditate foarte scazut in perioada in care incalzirea este pornita, ceea ce duce la uscarea excesiva a parchetului stratificat. Nu este o surpriza ca parchetul si sapa pot suferi deteriorari din cauza uscarii excesive. Producatorii de parchet stratificat pot garanta produsul numai daca in incapere exista un nivel de umiditate minima.

  Sapa de sulfat de calciu (ipsos) sau sapa de ciment, care-i diferenta?

  Ceea ce le diferentiaza foarte tare este procesul de uscare. Sapa de ciment poate avea cateva dezavantaje, precum: zonele de margine se pot dilata cu cativa milimetri fata de momentul instalarii si dupa uscarea efectiva a acesteia pot ramane denivelari care dispar odata cu timpul in aproximativ 1-2 ani. De aceea sapa de ciment trebuie turnata cu rosturi sau intreruperi intre anumite zone.

  In cazul sapelor din sulfat de calciu, turnarea se poate face continuu, fara rosturi de dilatare sau intreruperi. Sapa cu suflat de calciu se usuca avand o planeitate ridicata, fara a suferi deformari.

  Pregatirea sapei pentru montaj parchet

  1. Verificati umezeala din sapa

  Acest lucru se face prin metoda CM ( Metoda de verificare a umidității cu carbid ). Planeitatea sapei se masoara cu un dreptar sau cu laser. In cazul sapelor de ciment, ultimii 50 centimetri de la perete nu trebuie verificati. La fel si zonele de 100 cm radial pana la colturile camerei, asta pentru ca deformarea este inevitabila. Dar in cazul sapelor cu sulfat de calciu, verificarea uniformitatii se face pana la perete. Ar fi indicat sa incercam zgarierea usoara a sapei pentru a ne asigura de rezistenta acesteia inainte de a ne apuca de montaj parchet pe sapa.

  2. Curatati foarte bine sapa

  Este un proces important pe care multi nu-l respecta. Recomandam sa slefuiti sapa cu un aparat special, asta inainte ca sapa sa fie foarte bine aspirata si curatata. Puteti folosi si o amorsa pentru pereti pentru obtinerea efectului de „sticla”. Sapele fluide cu sulfat de calciu necesita, de asemenea, slefuirea. Dar mare atentie pentru ca unele variante de sape fluide cu sulfat de calciu se pot deteriora in urma slefuirii, asa ca cel mai indicat este sa urmati instructiunile de instalare oferite de producator.

  3. Puteti lipi direct parchetul pe sapa sau sa il montati flotant

  Dupa curatarea si pregatirea sapei pentru instalarea parchetului ( parchet masiv, parchet stratificat sau triplustratificat si parchet laminat) putem incepe procesul de montaj. Adezivul necesita de obicei un grund, dar si aici depinde de fiecare producator in parte. Recomandam ca toate materialele necesare sa provina de la acelasi producator ca sa nu apara situatii neplacute. 

  Atentie! Sapele din sulfat de calciu nu permit instalarea unei bariere anti vapor daca uscarea n-a fost facuta complet. Numai sapele din ciment permit folie aluminiu sau anti vapor fara a exista riscul de a  se inmuia, rezultand o reducere drastica a rezistentei.

  Caracteristici sapa autonivelanta

  In special cand ne referim la sulfatul de calciu, exista diverse variante ce pot fi utilizate atat cu mortar cu sulfat de calciu, cat s cu sapa fluida cu sulfat de calciu. Variantele de sapa autonivelanta rapida este utilizata pentru posibilitatea efecutarii montajului mult mai repede, avand proprietati speciale. Sapa rapida necesita masurarea obligatorie a umiditarii reziduale, avand un indice maxim ce trebuie respectat. Sapele cu sulfat de calciul si sapele fluide se usuca mult mai rapid, avand un continut de umiditate de peste 1CM%  si permitand astfel montajul podelei, fie parchet ori pardoseala SPC, pardoseala COREPEL, parchet LVT, parchet pluta etc.

  Nu toate variantele de sapa rapida pot sta complet descoperite, asta pentru ca se pot usca prea tare. De aceea este necesar ca montajul parchetului sa se faca la scurt timp. Fisa tehnica a produsului trebuie consultata intotdeauna pentru fiecare sapa rapida.

  Dupa pregatirea sapei, montati corect parchetul

  Dupa verificarea si pregatirea corespunzatoare a sapei, puteti aseza peste aceasta parchet masiv, parchet stratificatm parchet laminat rezistent la apa, pardoseala spc, parchet pluta, pardoseala corepel si multe alte tipuri de podea, nu exista contraindicatii in acest sens.

  Daca optam pentru montaj flotant, vom avea nevoie si de un strat suport sau underlay pentru podea. Acesta este constituit dintr-un polistiren extrudat ce trebuie sa aiba incorporata si o folie aluminiu sau pvc cu rol anti-vapor. Verificati umiditatea sapei astfel incat aceasta sa permita si instalarea foliei antivapor, aceasta-i necesara in majoritatea variantelor de podea, de la parchet laminat pana la pardoseala SPC. 

  Atentie si la incalzirea in pardoseala, in cazul acesta trebuie sa optati si pentru o folie compatibila cu incalzirea in pardoseala. Acestea necesita o rezistenta termica cat mai scazuta si ca recomandare, incercati sa optati pentru o varianta cu o rezistenta la compresie mai mare, minimum 90kPa.

  In eventualitatea lipirii pe toata suprafata a podelei, adezivul trebuie sa fie compatibil cu sapa. Nu toate variantele de adeziv parchet sunt compatibile pe sape cu sulfat de calciul sau sape fluide. In unele cazuri trebuie folosit grund. 

  Garantiile produselor nu mai sunt valabile daca nu-s indeplinite specificatiile din fisele tehnice si instructiunile de montaj. Grija si la adeziv daca aveti incalzire in pardoseala, acesta trebuie sa aiba caracterisitic speciale. De exemplu adeziv compatibil cu incalzirea in pardoseala trebuie sa aiba o flexibilitate mai ridicata.

  Este suficienta turnarea de sapa autonivelanta?

  Nu va lasati pacaliti de faptul ca sapa autonivelanta o sa-si faca mereu treaba ca la carte. Dupa turnare, aceasta arata impecabil si va poate pacali destul de usor pentru ca arata ca si cand ar fi dreapta. 

  Recomandam sa verificati totusi planeitatea sapei chiar daca ati turnat o sapa autonivelanta.

  Parchetul Laminat Este Toxic

  Parchetul Laminat Este Toxic?

  Parchetul laminat este toxic? Nu este atât de simplu. În mod surprinzător, la întrebarea „este toxic parchetul laminat?”, răspunsul nu este un simplu da sau nu. Nu fi anxios, informează-te.…
  Parchetul Laminat Arde

  Parchetul Laminat Arde?

  Este parchetul laminat rezistent la foc? Rezistența la foc este determinată în principal de compoziția unui material. Parchetul laminat este compusă din fibre de lemn presate, apoi acoperite cu hârtie…
  Parchet Laminat Peste Parchetul Vechi

  Parchet Laminat Peste Parchetul Vechi

  Puteți instala un parchet laminat peste un alt parchet laminat deja montat? Parchetul laminat este un material excelent, prietenos cu bugetul, care se potrivește unei varietăți de scopuri. Ca material…
  Ce Este Parchetul Laminat

  Ce Este Parchetul Laminat?

  O concepție greșită a parchetului laminat este că-i produs dintr-un material plastic. Parchetul laminat nu este deloc plastic, ci mai degrabă o combinație de plăci din fibre de lemn și…

  Lasă un răspuns